Det Flash gjorde fel

Övergången från Flash till HTML5 har inte på några sätt varit omedelbar. Men det kan man ha överseende för när man tänker på hur många olika processer och applikationer som använde sig av Flash och hur omfattande denna switch egentligen är. Låt oss titta närmare på varför detta behövdes göras och det Flash gjorde fel.

Ändlösa säkerhetsproblem

Adobes troligtvis mest kostsamma misstag. I åratal har internetsäkerhetsexperter klagat på den bristfällande säkerheten i Flahs som regelbundet lät obehöriga utnyttja systemets många hål. Bara så sent som förra månaden dök ännu en rapport relaterat till detta upp. Men mer än så kan man verkligen kritisera hur Adobe själv verkade hantera detta till synes allvarliga säkerhetsproblem. Vid många tillfället kom de aldrig ut och ens kommenterade utan lät det bara passera dem förbi.

Inget universellt stöt för mobil

Men lustigt nog kanske inte säkerheten var den största anledningen till varför bytet från Flash till HTML5 till slut nästan forcerades på marknaden. Att den var så opålitligt när det kom till mobiler kan ha varit en mycket mer drivande faktor då detta var påtagligt även för gemene man, till skillnad från säkerhetsproblem som ju alla hade men inte var medveten om. Många spel skapad för att spelas på datorn fungerade inte när de bara fördes över till mobil, och i vissa områden var det folks riktiga pengar som spelet hanskades med. Om detta bara slutade fungera helt plötsligt kunde det innebära stora problem.

Gjorde webbläsaren långsammare

Tillbaka på datorsidan kunde man även se ett växande irritationsmoment: att Flash kraftigt negativt påverkade webbläsarens hastighet. Och med tanke på hur snabbt vi förväntar oss att kunna ladda en sajt idag är detta en problem större än bara något rent praktiskt. Om en sajt inte laddas inom en viss tid är det ganska vanligt att folk får för sig att den inte fungerar korrekt, lämnar den och försöker hitta en annan sajt som kan erbjuda samma sak. Detta kan i slutändan betyda en hel del förlorad intäkt och försäljning från många sajter på nätet.