Boxee Box ur en personlig vinkel

FÖR ER INFORMATION: Denna personliga recension är över 1 år gammal (28 december 2010), mycket har hänt med Boxee Box och det kommer att komma upp en ny personlig recension inom kort.
______________________________________________________________________________________________________________________________

Dags för första recensionen, på sweboxee.se, om Boxee Box från D-link och egna erfarenheten ifrån vår personliga och amatörmässiga vy.

Boxee har länge funnits som en opensource mjukvara tillgänglig via www.boxee.tv att ladda ner och använda till sin HTPC eller liknande. Januari 2010 på CES Vegas blev det känt att d-link skulle släppa en Box med mjukvaran Boxee. I somras fick vi veta både ett riktpris och ett releasedatum.

Omdömen och recensioner flödar på internet om den lilla boxen som både hyllas och rosas i både svenska och   utländska medier/youtube/bloggar osv. Vi ska försöka spegla en personlig och ärlig touch av den ovanliga lilla boxen.

Innehållet i den kvadratiska boxen på sne är imponerande och med sin Intel Atom processor (CE4100) presterar den bra i många lägen. Förutom en kraftfull processor har den de in/utgångar som behövs i ett modernt mediahem. Boxen klarar ända upp till 1080p utan problem!

De inbyggda sociala nätverksfunktionerna för bl.a. Facebook och Twitter gör det enkelt att upptäcka nytt innehåll från vänner. Delade länkar, filmer på facebook för att nämna en användbar funktion. Användaren kan dela allt de tittar eller lyssnar på med andra Boxee-användare eller vänner på sociala nätverkssajter.

Boxen är även utrustad med följande:

 • HDMI
 • Optisk / Stereo
 • 1 st SD kortläsare
 • 2st usb
 • Wlan (b/g/n)
 • QWERTY
 • Stort stöd för de flesta filformaten

Boxee Box med Fjärrkontrollens fram och baksida

Från att få boxen hem till att börja kolla på film går snabbt och smidigt, nätverksinställningar går snabbt och med en USB disk inkopplad kan du snabbt börja kolla på dina filmer. Med Windows 7 (som vi testat med) är det inga problem att dela ut dina mediafiler och snabbt vara igång ditt filmtittande. Boxen har inga problem att hitta varesig din dator, USB disk eller din NAS. Om du inder inställningar bockar i ”windows file sharing” gör du din USB disk till en nätverksdisk, vilket gör att du kan föra över filer till din USB disk via nätverket.

Än så länge har den klarat av att spela alla de format jag har testat i den. Allt ifrån mkv, iso, img, avi (alla i olika codec uppsättnigar) och även RAR filer, vilket är underbart då du slipper att packa upp dina, ner packade, säkerhetskopierade dvd filmer…

Boxen känns smidig och reagerar snabbt i menyerna. Startar filmer snabbt och bildkvaliten är betydligt bättre än vad jag tidigare hade erfarenhet av(WD TV LIVE HD ). Där emot kan jag känna av vissa buggar i mjukvaran och ibland hänger sig spelaren. Senast igår när jag råkade sätta mig på dosan och märkte att ljudet fortsatte men filmen stod i pausläge utan att kunna ”unpausa”. Räckte med att backa ur filmen och gå in igen men ändå en bugg som man märkt av några gånger.

Att lägga till dina filer för att streama är smärtfritt och går enkelt. Du behöver endast lägga till en mapp med samtliga dina filer och den känner av om det är film eller serie och kategoriserar dem automatisk. Boxen letar själv rätt på fodral till ditt mediabibliotek.

Dock finns det begränsningar i och med detta smidiga sätt att lägga till filer. Problemet är att heter din mediafil
t ex htro-tls-720p.mkv som i verkligheten är The Last Samuraj. BB kommer inte att kunna identifiera din fil rätt och
då den kan inte lägga till den i ditt bibliotek utan lägger filen som unidentified. Du kan finna filerna och titta på dem
under filer men de syns inte i ditt fina filmorama. Det är därför viktigt att från början ha ordning och reda på sina mediafiler när det gäller filnamn.

Viktigt att tänka på är tipsen från boxee själva hur man ska namnge sina filer, läs mer här:
Namge dina filer rätt

Rent uppspelningsmässigt fungerar det kanon med bra och roliga funktioner som både fungerar bra och dåligt. T ex kan du dela vad du tittar på till facebook för att hålla dina vänner uppdaterade med vad du gör på din privata tid. Du kan lätt ändra subtitles som släpar efter och ändra diverse inställningar till filmen.

Saknar du Subtitle finns även en funktion som letar rätt på subtitles till din film. Detta fungerar mindre bra och det ens fungerar när man behöver det. Ibland hittar BB en subtitle men du måste komma ihåg ifrån vilken grupp filmen kom ifrån, vilket kan vara jobbigt när du har xxx antal filmer. När det fungerar är det riktigt roande och kul när man kan imponera på sina vänner vad sin lilla snea fyrkant kan göra. Förövrigt fungerar subtitles, om du har dem i samma mapp, suveränt bra och har inte haft några släpande subtitle eller några som inte fungerat.

Boxen har även något som dem kallar för apps. Apps och apps är väl att ta i när dem flesta egentligen är mestadels youtube kanaler med relativt dålig kvalité på filmerna. Ett hundra tal appskanaler finns att tillgå idag och de fungerar som dem ska även om många av dem innehåller mycket skräp men det är bara en personlig åsikt. För att nämna några av dem större apparna: YouTube, MTV Music, MySpace TV, Flickr, Picasa, Last.fm, CNN, RSS Feed och många fler.

Däremot pratas det mycket om att SVT Play kommer att komma till Boxee Box och även Headweb har släppt information om att de ska släppa en app där man kan hyra filmer direkt i boxen till din TV, vilket vi på sweboxee ser fram emot. (läs mer på: http://www.headweb.com/sv/5921/blogg)

Appen håller just nu på att testas av beta-användare och kan laddas ner på www.headweb.com/boxee. Från och med den 10 januari, 2011 kommer appen att finnas tillgänglig i Boxees App Store.”
BB baksida
Boxen är även utrustad med en webbrowser och använder Bing som sökmotor(?). Att starta igång webbläsaren tar lite väl lång tid men när den väl igång går det ganska smidigt och du kan relativt lätt surfa runt på webben med din TV. Texten blir väldigt tydligt och hemsidor presenteras snyggt på din TV. Vi på boxeebox har testat att surfa runt på en 40” LCD tv vilket fungerade ypperligt. QWERTY kontrollen fungerar bra när det kommer till att surfa nätet, däremot skulle det varit kanon med en trackball, likt den som sitter på HTC Hero. Eftersom muspekaren styr du med upp, ner, vänster & höger på din fjärrkontroll men dålig sens och kan vara svårt att precisera rätt. Överlag fungerar surfande bra men kan självklart förbättras. Något som är ett stort plus med BB surfning är att den klarar flash 10.1 utan några problem.

Summering

D-links Boxee Box är en imponerande liten skev box som presterar bra när det kommer till att spela upp dina mediafiler. Att den klarar rar-filer gör inte saken sämre precis. Den har samtliga in och utgångar som behövs för det modena mediahemmet. Bild och ljudkvalitet är över medel och finns inte mycket att klaga på.

Fjärrkontrollen är imponerande med RF (radiofrekvens) istället för IR (infraröd), detta gör att att du lätt kan gömma undan boxen och utan problem använda fjärrkontrollen ifrån ett annat rum. Även om man gärna hade velat ha upplysta knappar på qwerty bordet så är det inte hela världen. Dock som lite knappnörd som man är saknar man lite knappar istället för dem få som finns på den men det är mer en smaksak än en nödvändighet.

Däremot kan mjukvaran behövas slipas till på många punkter men detta är har dem redan lovat att hålla uppdateringarna frekventa och med senaste uppdateringen (20 december) löste redan många buggar i systemet. Enligt oss på sweboxee behöver de fixa till unidentified filer, själva kunna välja om det är en film eller serie (vissa serier hamnar i filmkategorin och vice versa), snabbare start av webbläsare och minska hängningsbuggarna. Fördelen med ett levande community, som boxee redan hade innan d-link lanserade Boxee Box, är att fel kan lätt rapporteras av oss användare och med enkel metod för uppdateringar av mjukvaran kan lösningar på mindre problem lösas lätt.

Framtiden ser ljus för Boxee Box och med en starkare mjukvara ser vi bara fördelar med den underbart lilla men skeva boxen.

Plus

 • Stöden för filformat
 • Enkelheten i mediabiblioteket
 • Surfning
 • Bild och Ljudkvalite
 • Designen
 • Apps
 • Fjärrkontrollen

Minus

 • Unidentified files
 • Hängningar/Barnsjukdomar
 • GUI (graphical user interface)

Comments

comments

Etiketter: ,